keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Tuolin petsaus ja lakkaus

Kelta-siniseksi maalattu kulunut tuoli täytyi elvyttää uuteen elämään. Työssä on tehty perinteinen petsaus/lakkaus. Kaupoissa myydään myös petsilakkoja, jolla saat lopputuloksen yhdellä aineella, mutta käytin tässä vesipetsiä ja lakkaa erikseen.

Tuoli oli muutenkin huonossa kunnossa ja liitokset notkuivat. Jouduin aloittamaan työn sillä, että purin tuolin osiin. 

Käytin vanhan maalinpoistoon sikliä. Sikli on metallinpala, jolla rapsuttamalla saa rappeutuneen maalin irti. Sikli oli parempi tapa aloittaa maalinpoisto kuin hionta, koska tuolin edellinen maalipinta repsotti joka suuntaan.

Kun olin siklannut suurimmat osat maalista pois, hioin vuoroin käsin ja vuoroin hiomakoneella. Kaikki vanha maali oli saatava pois ennen petsin laittoa. Käytin aluksi melko karkeaa hiomapaperia, mutta lopuksi hioin pinnat 240 karkealla hiomapaperilla.

Ennen petsausta tuli tehdä vesihionta. Eli pinnat kasteltiin (puun syyt nousevat pystyyn) ja hiottiin kastelun jälkeen. Jos vesihiontaa ei olisi tehty, olisi petsin jälkeen pinnat olleet röpelöisiä syiden noustessa.

Petsasin kaikki osat punestavalla petsillä ja jätin työn kuivumaan vuorokaudeksi. Pinnasta tuli hyvän värinen ja petsiä oli jokapuolella tasaisesti. 

Ensimmäinen lakkakerros oli ohennettu lakkabensiinillä. Tämän kuivuttua lakkasin tuolin osat kaksi kertaa ohentamattomalla lakalla. 

Lakkauksien kuivuttua laitoin tuolin liitoksiin liimaa ja puristin tuolin kuivumisen ajaksi kasaan. Tuoli oli kuin uusi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti