maanantai 6. heinäkuuta 2015

Keittiöjakkaran kunnostus ja työohje

Aluksi haluaisin kertoa hieman taustatietoa. Eli siis olen tehnyt projektin koulutyönä kun opiskelin Sisustajaksi/Verhoilijaksi Järvenpään keudassa. Teksti on hieman muunneltu silloisesta työselosteestani ja siinä tulee selkeästi ilmi mitä olen tehnyt jakkaralle saadakseni lopputuloksen. Toivon että tästä voisi olla apua teidän projekteissanne.

keittiöjakkara


Tuote ja sen historia

Keittiöjakkara on ystäväni eikä hän osannut kertoa sen historiasta. Jakkarasaa oli useita vaurioita. Sen rakenteellisia tukia oli murtunut ja lakkapinta oli kulunut sekä kolhuilla. Lisäksi jakkaran kannessa oli suoristusraudan polttamat jäljet. 

Suunnitelma ja suunnitelmat muutokset

Alkuperäinen suunnitelma oli maalata tuoli kuultavasti valkeaksi. Mietin vaihtoehtoja ja suunnittelin toteuttavani sen liruksi ohennetulla maalilla ja sen jälkeen lakkaisin pinnan. Lisäksi kanteen piti tulla kukka. Suunitelmat kuitenkin muuttuivat projektin edetessä. Ystäväni vaihtoi kukan perhoseen ja kun olin maalannut jakkaran ohennetulla maalilla niin puu kuulsi läpi punertavana ja se oli kammottavan näköinen. Näin siis päädyimme vaaleanharmaaseen peittävään maaliin. 

Työvaiheet


Aloitin työn poistamalla lakkapintaa. Jakkaran kannesta sain lakan siklattua pois ja lopun jakkaran lakkapinnan hioin rikki mataksi. Lisäksi irrotin tukiristikon, koska puut olivat murtuneet. Valmistin listanpätkästä tukipalat ristikole ja liimasin ne kummallekkin puolelle ristikkoa tukemaan rakennetta. Naulasin ristikon jakkaraan alkuperäisillä nauloilla.

Seuraavaksi maalasin pinnan liruksi ohennetulla kermansävyisellä maalilla. Lopputulos ei kuitenkaan ollut suunnitelmien mukainen, vaan puu kuulsi punertavana maalin läpi. Muutin siis suunnitelmaa hieman ja lähdin sävyttämään kermanvaaleaa sävyä. Sävytin kuitenkin hieman harmahtavan sävyn johon ihastuin ja päätin käyttää sitä. 

Tein jakkaralle pikaisen välihionnan ja maalasin kerroksen harmaata maalia. Maalasin sisältä ulospäin ja alhaalta ylöspäin. Maalipinnan kuivuttua välihioin jakkaran jälleen ja maalasin pintakerroksen. Olin tyytyväinen jakkaran pintaan eikä siihen tullut valumia.

Seuraavaksi tein sablunat perhoselle. Testasin sablunoita ensin levyn palaselle ja olin tyytyväinen lopputulokseen joten kiinnitin ensimmäisen sablunan jakkaran kanteen spray-liimalla ja tuputin sen läpi kermansävyä lähellä olevaa taikamaalia. Maalin kuivuttua kiinnitin päälimmäisen sablunan ja tuputin ulkoreunasta sinistä taikamaalia ja sisäreunalta vaaleanpunaista helmi-kalustemaalia. Maalit sekoittuivat puolessavälissä ja näin sain perhosen värit liukumaan violetin kautta toisiinsa.
Lopuksi maalasin jakkaran sivuihin pienemmät perhoset siveltimellä. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti